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SAN JOAQUIN VALLEY 

AIR POLLUTION CONTROL DISTRICT 
 
DATE:  XXXXX  XX, 2010 
 
TO:  Interested Parties 
 
SUBJECT: Frequently asked questions regarding compliance with Rule 4320, 

Advanced Emission Reduction Options for Boilers, Steam 
Generators, and Process Heaters Greater than 5.0 MMBtu/hr 
(Adopted October 16, 2008) 

 
Below are list of frequently asked questions and answers regarding compliance 
with Rule 4320.  This list will be updated as needed. 
 
For additional information, please see Rule 4320 and the January 2009 Rule 
4320 Compliance Assistance Bulletin available at www.valleyair.org. 
 
Q1: Can an operator agree apply to a non-permanent limit on a unit’s heat 
input and have such a limit be considered the rated heat input pursuant to 
section 3.31? 
 
A1:   Section 3.21 defines rated heat input as that specified on the nameplate of 
the unit.  As such, the modification to the unit has to be permanent and be 
reflected on the nameplate of the unit.  Non-permanent changes do not affect the 
rated heat input.  Please note that this definition differs than that from Rule 4306 
as it does not allow a non-permanent physical modification to a unit’s heat 
capacity, even if enforceable via permit condition, to be considered the rated heat 
input.  
 
Q2: Can an operator designate a unit dormant to avoid the retrofit 
requirement or annual emissions fee requirements of Rule 4320? 
 
A2: A unit can be designated as non-compliant dormant via an ATC prior to the 
applicable compliance deadline.  Such units will not be required to meet the 
requirements of the rule until they are operated again.  Please note that in order 
to meet the deadline, the ATC to designate the unit as dormant must be issued 
by that date.  A subsequent ATC will be required prior to making any alterations 
in order to meet the rule.   
 
When the unit is reactivated, it will be subject to the emission limits in the 
standard schedule in section 5.2 Table 1. 
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Q3: Are units that are permitted as dormant prior to the applicable 
compliance date subject to the annual emission fee provisions in section 
5.3? 
 
A3:  No.  Units that are not intended to be operated after the compliance deadline 
are not subject to the annual emission fee.  
  
Q4:  How can a unit that burns gas that consists of a blend of PUC quality 
gas and non-PUC quality gas enjoy the higher NOx limits in section 5.1 
Table 1, Section C.3, D.4, and F? 
 
A4: If PUC and non-PUC quality gases are combined prior to the burner, and the 
blended gas is not PUC quality, then the higher NOx limits apply.  In this case it 
is not required to determine what volumetric percentage of the blended gas is 
PUC quality gas, only a demonstration that the sulfur and methane content of the 
blended gas does not meet the criteria for PUC quality gas is required. 
 
If PUC and non-PUC gas are fed separately to the unit, i.e. not blended prior to 
the unit, the percentage of PUC quality gas must be less than 50% by volume on 
a calendar month basis in order to enjoy the higher NOx limits.  Please note that 
the less than 50% PUC gas requirement is determined on a calendar month 
basis, not on an instantaneous basis. 
 
Q5: What NOx limits apply if a unit intermittently burns PUC quality gas and 
non PUC quality gas? 
 
A5: Units that intermittently burn PUC quality gas and non-PUC gas can enjoy 
the higher NOx emission limits in Table 1 C 3 when burning < 50% by volume 
PUC quality gas.  However, If in any calendar month, the unit burns equal to or 
greater than 50% by volume PUC quality gas, the unit would be subject to the 
lower applicable NOx emission limit in Table 1.  If requested, conditions allowing 
operating under either NOx limit can be included in a permit. Ongoing 
recordkeeping will be required to demonstrate the percentage by volume of PUC 
quality gas burned in every calendar month in order to determine the applicable 
NOx limit for that calendar month. 
 
Q6: If I have an existing unit that was installed prior to 1/1/09 can I enjoy the 
provisions of Section 5.2 Table 1 E if I impose a fuel use limit (> 1.8 billion 
Btu/year but < 30 billion Btu/year)? 
 
A6:  Such existing units can enjoy the emission limit in section 5.2 Table 1 E 
provided the fuel use limit is imposed via an ATC issued prior to 1/1/04. 
 
Q7: Is an ATC required for units that will comply via section 5.3 Annual 
Emission fees? 
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A7: No. An ATC (or Title V modification) is not  required.  The District will 
administratively add a condition to the PTO stating that the fee must be paid 
annually beginning in 2010. 
 
Q8:  How do I identify units that I choose to comply via the annual emission 
fee option in Section 5.3? 
 
A8: An emission control plan (ECP) is required to be submitted by January 1, 
2010.  Section 6.4 identifies the required elements of the ECP, including the plan 
of actions which will be taken to comply with the requirements of the rule.  For 
units selected to comply via payment of annual fees, such units must be 
identified as such in the ECP. 
 
A revised ECP may be submitted at any time and becomes effective once 
reviewed and approved by Permit Services.  Please note that some revisions 
may result in units having to meet compliance schedules that have already 
passed.  If the unit has already passed a deadline and is not in compliance, 
enforcement action may result. 
 
Q9: To meet the SOx control requirements in section 5.4, can I choose 
more than one option in section 5.4.1? 
 
A9:  An operator may apply for ATCs for more than one option (to fit different 
locations for example), but compliance with one option is required by the 
compliance date.  Subsequent use of another option is allowed by Rule 4320, but 
such changes will require an ATC which will be subject to the requirements of 
Rule 2201. 
  
Q10:  What is the compliance date for the PM control requirements in 
section 5.4 for units complying with the NOx requirements by payment of 
annual emission fees? 
 
A10:  The compliance date for meeting the PM control requirements is the same 
as the applicable compliance deadline for meeting the NOx requirements of the 
rule if the unit was meeting the NOx emission limits in Rule 4320 (and not paying 
annual emission fees).   
 
For units with both a standard and enhanced schedule the applicable PM  
compliance deadline is the earlier of the compliance deadline for the standard 
NOx emission limit or the enhanced NOx emission limit. 
 
For units with both a standard and a staged enhanced schedule the applicable 
PM compliance deadline is the earlier of the compliance deadline for the 
standard NOx emission limit or the initial NOx emission limit.  The compliance 
deadline for the final NOx emission limit is not applicable when determining the 
PM compliance deadline. 
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Please note that units that are authorized to burn less than 50% by volume PUC 
quality gas can enjoy the compliance schedule in Table 1 C.3, D.4, or F, even if 
the units are currently burning 50% or greater by volume PUC quality gas, 
 
Q11:  If a unit will meet the staged enhanced NOx emission limits, which 
date do I use to determine when compliance with the PM control 
requirements is required? 
 
A11:  Compliance with the PM requirements  is required by the compliance date 
for the initial NOx emission limit in section 5.2 Table 1 (not the final NOx 
emission limit).  The compliance deadline for the final NOx emission limit is not 
applicable when determining the PM compliance deadline. 
 
 
Q12: Does the 95% sulfur compound control requirement (or 9 ppmv @ 3% 
O2 SOx emission limit) in section 5.4.1.3 apply to pre-combustion fuel gas 
treatment and well as post combustion exhaust gas treatment? 
 
A12: Yes, the 95% control requirement (or 9 ppmv @ 3% O2 exhaust gas limit) 
applies to either pre-combustion or post combustion control techniques. 
 
Q13:  Units installed prior to 1/1/09 and limited to < 1.8 billion Btu/year are 
required to either tune the unit twice per calendar year or operate with < 
3.00% in the exhaust? What is the compliance schedule for such units? 
 
A13: Such units must meet the compliance schedule in Table 1 for the type of 
unit listed in Table 1.  Please note that compliance with the NOx limits in Table 1 
is not required. 
 
Q14: Do the requirements for alternate monitoring schemes in sections 
5.7.5.1 and 5.7.5.2 apply to all units for which alternate monitoring is 
proposed? 
 
A14:  No.  The requirements in sections 5.7.5.1 and 5.7.5.2 only apply to units 
subject to NSPS Subpart Db (boilers, etc. > 100 MMBtu/hr).   If a unit is not 
subject to NSPS Subpart Db, these sections are not applicable. 
 
Q15:  What type of annual source test is required in section 5.7.6.3? 
 
A15: Section 5.7.6.3 refers to units that are complying with section 5.4.1.3.  
Section 5.4.1.3 includes a sulfur compound removal efficiency requirement (or an 
exhaust gas SO2 emission concentration requirement).  Therefore, the annual 
source test in section 5.7.6.3 must be a sulfur compound removal efficiency test 
(or a exhaust gas SO2 emission concentration test). 
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Q16:  What happens if I submit an Emission Control Plan (ECP) in which I 
indicate that certain units will meet a specific NOx emission limit and 
compliance deadline, and then I subsequently submit a revised ECP in 
which I choose to pay the emission fee in lieu of meeting the NOx emission 
limits. 
 
A16: If the revised ECP is submitted before the applicable compliance deadline, 
no violation of the rule will have occurred.  Emission fees will be required for the 
period since 1/1/09 through the previous calendar year, then annually thereafter 
until the unit meets the applicable NOx emission limits of Rule 4320 as specified 
in Rule 4320 section 5.3.2 Table 2. 
 
If the revised ECP is submitted after the applicable compliance deadline (and the 
unit is operated after the applicable compliance deadline) the operator will have 
been in violation of Rule 4320 for that unit.  In such cases the operator may be 
subject to a notice of violation.  To come into compliance with Rule 4320, 
emission fees will be required for the period since 1/1/09 through the previous 
calendar year, then annually thereafter until the unit meets the applicable NOx 
emission limits of Rule 4320 as specified in Rule 4320 section 5.3.2 Table 2. 
 
 
 
 


